Hårbehandling med olja – steg för steg

Att utföra en hårbehandling med olja för första gången kan verka svårt eller leda till frågor om såväl behandlingen som oljan.

Den här artikeln kommer hjälpa dig välja rätt olja och utföra behandlingen på rätt sätt.

1. Avsätt en kväll. Se till att ha åtminstone tre timmar på dig. Du vill säkert inte gå ut med oljiga toppar, så ställ in den där träffen med vännerna.

2. Välj rätt olja. Det kan vara svårt i början, vilket kan bero på att du inte känner till hårets porositet. Därför kan du:

  • välja helt naturliga oljor som passar alla sorters hår (jojobaolja, ricinolja, granatäppleolja)
  • välja oljor för hår med normal porositet. De flesta personer har den här sortens hår. Oljorna innehåller omega 7 och 9. Samtliga oljor bör ha information om mängden fettsyror, vilket gör det lättare att välja rätt sorts olja. De oljor med störst mängd omega 9 är moringa, kameliaolja, aprikosolja och macadamiaolja.

3. Påbörja behandlingen. Det viktigaste är att täcka hårbotten ordentligt. Du kan använda en särskild borste (t.ex. för färgning) för att göra detta. Kom ihåg att oljan kan rinna ner från huvudet, så var försiktig.

När hårbotten är täckt av olja kan du börja massera den. Var försiktig så att du inte skadar håret. Täck håret ordentligt med oljan, så att det fördelas jämnt. Ett par droppar räcker gott och väl.

Vira en varm handduk runt håret (naturliga oljor älskar värme) och låt oljan verka. Den kan sitta kvar i minst en timme, men låt den gärna sitta kvar längre om du har tid. Den kan till och med sitta kvar under natten och tvätta bort det med schampo på morgonen.

4. Det är allt! Kom ihåg att regelbundenhet är nyckeln. Du bör utföra hårbehandling med olja minst en gång i månaden för att vårda håret ordentligt. Lycka till!

De vanligaste misstagen

Det är ett välkänt faktum att håroljor medför ett antal fördelar och därför bör vara en del av våra hårvårdsritualer. Behandlingen vårdar och föryngrar håret på ett sätt som varken balsam eller hårmasker någonsin kan erbjuda.

Det är viktigt att utföra behandlingen på rätt sätt. Även om de inte kan skada dig finns det ett par vanliga misstag som påverkar resultatet. Istället för den magi vi väntat oss kan vi drabbas av ett livlöst och strävt hår.

1. Applicera olja ovanpå annan kosmetika.

Om du ofta använder hårsprej, mousse eller annan kosmetika kan oljan inte tränga in djupt i håret eller hårbotten, vilket gör att den inte kan erbjuda de önskade effekterna. Dessutom innehåller den sortens produkter ofta akneframkallande ämnen. Därför bör du definitivt tvätta håret innan du påbörjar oljebehandlingen.

2. Olja i smutsigt hår är också en dålig idé. Alla vet inte att talg som samlats i några dagar kan vara farligt, men faktum är att det täpper till hårets folliklar och begränsar syreåtkomsten, vilket leder till håravfall. Om du applicerar olja i en fet hårbotten kommer håret falla av från huvudet likt löven på hösten.

3. Fel olja. När du väljer olja behöver du se till att den passar hårets behov. Några av dessa faktorer är hårets skick och dess porositet. Köp aldrig en produkt bara för att ”en vän sade att den var perfekt.” Alla har olika sorters hår, med olika behov.

4. För mycket olja. De allra flesta kvinnor har en tendens att använda för mycket av en produkt. Det beror förmodligen på tron att större mängd leder till bättre resultat. Det är förstås helt fel. Balans är något av det viktigaste som finns, för annars kan produkten göra mer skada än nytta. Den genomsnittliga oljans dosering bör inte överstiga 5 ml, men det kan förstås variera beroende på hårets längd och fyllighet.

Om du undviker alla dessa misstag kommer du säkerligen att uppleva spektakulära effekter!